Bilzen

  De randvoorwaarden van het ontwikkelingsproject Sint-Lambertuslaan te Bilzen zijn zeer specifiek. De spoorweg in het oosten, de tunnel in het zuiden en de bestaande Sint-Lambertuslaan in het noorden, die bij de aanleg van de tunnel zeker een ander karakter zou krijgen, zorgen voor een unieke locatie. De ambitie was dan ook een kwalitatieve en sprekende architectuur te realiseren met de nadruk op een aangename woonbeleving en relatie met de omgeving.

  De tunnel zorgt voor een nieuwe beweging van het autoverkeer, zeker met het verdwijnen van de bestaande spooroverweg. Samen met de spoorweg zorgt deze tunnel voor een behoefte aan wandvorming ten opzichte van deze elementen. Die behoefte werd letterlijk vertaald door de buitenzijde van de volumes van massief baksteenmetselwerk te voorzien om een solide wand te bekomen.

  Ter hoogte van een doorsteek voor fiets- en voetgangersverkeer, waar de wand doorbroken wordt en aan de zijde van de Sint-Lambertuslaan, krijgen de wanden aan de zijden van de binnentuin een heel ander karakter door de behandeling met een kaleilaag. De binnenplaats ontvangt zo een intiemer karakter en zet de gradaties in de publieke zones in de verf (straat versus binnenplaats).

  Op de hoek waar de Sint-Lambertuslaan afbuigt naar de tunnel was een duidelijke architecturale invulling nodig als herkenningspunt. Op deze plek werd dan ook het volume opgetrokken tot het grootste aantal bouwlagen. Net zoals de andere uiteinden van de bouwblokken wordt ook hier de hoek benadrukt door de bijzondere hoekterrassen.

  Het ontwikkelingsproject kent verschillende typologieën. Bij Blok A liggen de leefruimtes aan één kant en de slaapkamers aan de andere, gericht naar de achtertuinen van de naastliggende gebouwen. Zo blijft de  privacy van de buren gerespecteerd en krijgen de appartementen een gunstige oriëntatie. Blok B heeft een andere typologie waarbij zich aan beide zijden leefruimtes en slaapkamers bevinden. Afhankelijk van de plaats zijn de appartementen gericht op het binnenplein en profiteren ze van de avondzon of liggen ze eerder aan de straatzijde en kunnen ze genieten van de middagzon.

   

  project nameSkyline Belisa
  categoryResidential
  locationBilzen
  year2015
  statusCompleted
  size15.000 m²
  clientSkyline Europe