Curalia

  De opdrachtgever zocht een kwalitatieve invulling voor een aangekocht kantoorpand, waar eigen kantoren en een stuk kantoorruimtes om te verhuren in zouden komen. Het bestaande gebouw, een parking op twee niveaus met kantoor in een volgebouwd binnengebied, vertoonde geen herbruikbare kwaliteiten. Het werd afgebroken ten voordele van het nieuwe concept waarbij het binnengebied werd ontpit en ruimte ontstond voor de nieuwe volumes.

  Het project Curalia bestaat uit twee volumes: de voorbouw, en het binnengebied waar de parking werd vervangen door een grote tuin met laag kantoorpaviljoen. Het voorgebouw bevindt zich in de straat op de overgang van herenhuizen naar kantoorgebouwen. Om deze overgang te realiseren zoekt de gevel naar een gepast ritme van raamverdelingen, schaal, kroonlijsthoogtes en plintaccentuering. De lijnen en verticaliteit van de herenhuizen werden geïnterpreteerde en geven als het ware een vibratie in de omgeving. 

  Transparantie

  Het binnengebied doet denken aan een eiland: middenin een tuin, aangeplant met medicinale planten, ligt een laag kantoorgebouw van twee verdiepen volledig losgewerkt van de beschermmuren zodat een paviljoen ontstaat. De tuin loopt als een buitengalerij rond het gebouw en geeft er een extra dimensie aan.

  Het openwerken naar de tuin, dat is een eerste doel dat men bij CONIX RDBM Architects wilde bereiken: de gelijkvloersniveaus van beide gebouwen (voorkant en binnengebied) zijn dan ook volledig in glas zodat je vanop de straat al een glimp ontvangt van het spel dat zich in de tuin afspeelt. Een galerij verbindt het gelijkvloers van de voorbouw met die van de binnenbouw, zodat je als het ware door de tuin van het ene gebouw naar het andere wandelt. Zelfs de voorbijgangers kunnen doorheen de filter van het gebouw genieten van het uitzicht in dit eiland van rust en schoonheid.

  project nameCuralia
  categoryOffice, Interior
  locationBrussels
  year2015
  statusCompleted
  size4.000 m²
  clientCuralia