De Wingerd

  De belangrijkste troeven van het concept:

  Concept van kleinschaligheid: ‘zolang mogelijk thuisgevoel’

  - Gebouwen op maat (laagbouw), in interactie met omgeving (groen-park) en 3 sites (dorpssfeer)
  - Een Grand Café / dienstencentrum als ontmoetingsruimte tussen bewoner/bewoner en bewoner/buurt
  - Model waarbij alle voorzieningen onder één dak worden geëxploiteerd (haalbare exploitatie)
  - Aanwezigheid van het dementie-expertisecentrum op de site versterkt imago voor ‘De Wingerd’

  Er wordt een specifiek bouwprogramma samengesteld dat een alternatief moet zijn op een klassiek rusthuis. We bouwen 8 groepswoningen (appartementen) voor 8 bewoners (64wgl), 3 groepswoningen (appartementen) voor 15 bewoners (45 wgl). Tevens zijn er 9 zorgflats (18 wgl) voorzien voor echtparen met een dementerende partner. Deze residentiële voorzieningen worden omsloten door specifieke thuisondersteunende diensten: twee centra voor dagverzorging (23 bezoekersplaatsen), een centrum voor kort verblijf (10 wgl). een lokaal dienstencentrum. Thuiswonen en residentieel wonen staan zo beschut en dicht bij elkaar als een symbool voor continuüm van zorg en begeleiding.

  Het Expertise Centrum dementie Memo krijgt eveneens zijn plaats in het woon-en zorgcentrum. Dit centrum biedt informatie en ondersteuning aan iedereen die geconfronteerd wordt met dementie.

  RDBM heeft voor dit innovatieve woonzorgproject de architectuur ontworpen, inclusief het interieur. Daarnaast is binnen de gegeven stedenbouwkundige uitgangspunten voor het projectgebied de buitenruimte op het terrein ontworpen, in samenwerking met VIRIDEE.

  project nameDe Wingerd
  categoryHealth Care
  locationLeuven
  year2008
  statusCompleted
  size10.700 m²
  clientWoon- en zorgcentrum De Wingerd vzw