Glass House

  Het project omvat de renovatie van het ‘Van Ommerenhuis’, één van de mooiste voorbeelden van vroeg modernistische architectuur in Antwerpen dat in 1938 werd ontworpen door de Rotterdamse architecten Brinkman & Van den Broek. Na jaren leegstand en verloedering besloot Urban Capital het waardevolle pand nieuw leven in te blazen door het een herbestemming te geven als residentiële ontwikkeling (16 appartementen) met een beperkte commerciële en/of kantoorfunctie (duplex unit op niveaus 0 en 1). Het gebouw wordt opgewaardeerd met respect voor de authentieke elementen en integratie van enkele hedendaagse elementen.

  De karakteristieke gefacetteerde voorgevel wordt volledig vernieuwd. Naar de geest met de originele architectuur, wordt er terug naar een volledig glazen voorgevel gewerkt met aluminium raamprofielen en stalen frames. Het eigenlijke ‘Glazen Huis’ wordt uitgevoerd in het donkergrijs, terwijl de traphal, penthouse, gelijkvloerse sokkel en aanpalende rijwoning wit worden uitgevoerd. Door dit contrasterend kleurgebruik, geïnspireerd op het modernisme van de jaren ’30, lijkt het gebogen grijze vlak van het Glazen Huis visueel te overkragen ten opzichte van het witte vlak.

  Ook de achtergevel wordt volledig vernieuwd, met behoud van het origineel karakter. De gevelconfiguratie blijft ongewijzigd mits toevoeging van de passerelles en toegangsdeuren voor de woonunits.

  Voor de circulatie werd er gekozen om de bestaande monumentale binnentrap te behouden en de interne structuur van het gebouw niet aan te tasten. De toegang tot de woonunits wordt verschaft via passerelles. Deze passerelles, uitgevoerd in staal en bankirai, geven een hedendaagse invulling aan het concept van het ‘galerijappartement’. Het gemeenschappelijk binnengebied, dat door de nieuwe aanbouw van de aanpalende woning volledig zal worden omsloten, biedt een prachtig uitzicht op o.a. de Sint Paulus kerk, het klooster en de historische binnenstad.

  In de geest van het origineel worden de bestaande sheddaken vervangen door rechthoekige opstaande dakramen, uitgevoerd in antraciet zink. Dankzij deze ingreep wordt de lichtinval vergroot en de eerste duplex unit met commerciële/kantoorfunctie opgewaardeerd.

  Met het Glazen Huis-project krijgt één van de markantste historische panden in Antwerpen een nieuwe, eigentijdse woon- en handelsbestemming. De renovatie vormt een strategisch belangrijk project binnen de herontwikkeling van de omliggende wijken en maakt van het Glazen Huis opnieuw een herkenbaar icoon in de binnenstad.

   

  project nameGlass House
  categoryResidential, Renovation
  locationAntwerp
  year2012
  statusCompleted
  size2637 m²
  clientUrban Capital