Jansenius

  Het project is de 2de fase van een groter masterplan met de herbestemming en herinrichting van het Refugehof op de voormalige Janseniussite in het historische centrum van Leuven.

  Een eerste fase werd eveneens door CONIX RDBM Architects getekend, in samenwerking met De Gregorio & partners Architecten. Deze fase werd reeds in het voorjaar van 2015 opgeleverd.

  Deze tweede fase omvat de bouw van een residentiële toren met 23 luxeappartementen en de bouw van een ondergrondse parking met plaats voor 200 voertuigen.

  De parking is uitgetekend door de collega-architecten en is een grote gemeenschappelijke parking die niet alleen gebruikt zal worden door de bewoners van de toren, maar ook door de bewoners van de eerste fase alsook de gebruikers van de school Paridaens.

  De woontoren werd exclusief ontworpen door CONIX RDBM Architects. De woontoren wordt opgevat als een torenvolume in een nieuwe parkomgeving, die aangelegd wordt door Wirtz landschapsarchitecten.

  Door het realiseren van twee volumes die in elkaar vervat zitten, ontstaat er een bouwvolume dat slanker oogt. Beide delen worden voorzien van een ander gevelmateriaal, wat de slankheid van het project versterkt.

  De inpandige terrassen & hoekramen worden op de hoeken voorzien van een open glazen borstwering, waardoor de hoeken minder scherp en minder massief lijken.

  Zoals eerder vermeld, wordt het volume van de woontoren van twee verschillende gevelmaterialen voorzien.

  Een eerste is een afwerking in een genuanceerde beige-okerkleurige parementsteen uitgevoerd in wildverband en dunbedmortel. Dit parement loopt ook in de nissen van de inpandige terrassen en de kopse zijde van de raamopeningen.

  Een tweede gevelafwerking is in natuursteen, meer specifiek Portugese kalkzandsteen (Moleanos Uni)

  De inpandige terrassen  worden afgewerkt in lichtgrijs architectonisch zichtbeton en zijn voorzien van een glazen borstwering. De inpandige - en dakterrassen worden afgewerkt in  een natuursteentegel.

  Het buitenschrijnwerk wordt uitgevoerd in bruin-okerkleurig aluminium. Voor de ramen komt er een metalen borstwering met verticale spijlen, gelijkaardig aan deze van gebouw 1B.

  De inham ter hoogte van de inkomdeur wordt afgewerkt met houten panelen.

  De kleiklinkers die gebruikt worden voor het voetpad worden voortgezet in de inkomzone & het pad naar de fietsenstalling & afvallokaal. Alle dakvlakken worden voorzien van een extensief groendak.

   

  project nameJansenius
  categoryResidential
  locationLeuven
  year2016
  statusCompleted
  size8.345 m²
  clientResiterra n.v.