The Factory

    CONIX RDBM Architects heeft de opdracht gekregen om een bestaand monument een nieuwe bestemming te geven. Het wordt een ultiem duurzaam project door het behoud van het cultureel erfgoed voor de toekomst in combinatie met een zeer energiezuinig woonconcept.

    Pakhuis 61-62 is opgenomen in de inventarislijst van het bouwkundig erfgoed. Het wordt dan ook in zijn oude glorie hersteld. De gevel wordt gerestaureerd en het buitenschrijnwerk naar oorspronkelijk model vernieuwd. De kleur van het buitenschrijnwerk  wordt volgens historisch onderzoek gekozen. Het bestaande dak wordt met een beperkt dakvolume uitgebreid. De erker aan de achterzijde heeft een uitwerking in baksteen en volgt de huidige dakvorm.

    Het Pakhuis 61-62 krijgt nu een tweede leven als woongebouw met een publieke functie op de gelijkvloers. We hebben drie ingrepen gedaan om het bestaande pakhuis tot woongebouw om te vormen. Zo wordt er aan de achterzijde een ‘insnede’ voor extra daglicht en terrassen gemaakt. Het gebouw krijgt ook een eigentijdse ‘bekroning’. Er wordt, analoog aan het Felix Pakhuis, een volume in het bestaande dak geschoven. Dit volume wordt symmetrisch op het bestaande dak geplaatst en uitgevoerd in zink, in een sobere detaillering.  Ten derde zorgen we dat de appartementen het certificaat BEN krijgen. Zo krijgt de geschiedenis van het gebouw een duurzame toekomst. We realiseren op de eerste en tweede verdieping telkens twee ruime appartementen. Op de derde verdieping komt een ruim dakappartement als bekroning. Onder het gebouw worden in de bestaande kelder ruime auto- en voldoende fietstaanplaatsen voorzien.

    project nameThe Factory
    categoryResidential, Renovation
    locationAntwerp
    year2023
    statusCompleted
    size1.903 m²
    clientConsilio Investments BV