De Veldekens

  In de afgelopen tien jaar heeft de perifere verdichting Antwerpen Berchem verder vorm gekregen. In de nabijheid van het station werden zowel kantoren als woonzones ontwikkeld. Voor de woonzone gelegen langs de Filip Williotstraat, ontstond het BPA ‘De Veldekens’, een verkaveling die voorziet in kwaliteitsvolle en betaalbare woongelegenheden.

  Het gebied werd opgedeeld in 3 projectzones. Zone A en B voorzien in de ontwikkeling van appartementen; zone C wordt ingevuld met woningen. Op de hoek van beide straten vormt het losstaand bouwblok A een begin- en eindpunt van de straatgevels. Het gelijkvloers is gedeeltelijk open gelaten om een doorzicht te behouden naar de achterliggende woningen van zone C.

  Het ontwerp voor de appartementen ontstond vanuit een conceptuele zoektocht naar verscheidenheid binnen een bouwvolume. Het ontwerpproces werd een zoektocht naar complexiteit en variatie, echter steeds gebonden aan een rationele opvatting over wonen. Binnen een rationeel opgebouwd volume zochten we naar een passende compositie, waarbij het creëren van een stedelijk beeld primeerde. We versterkten dit beeld door de toevoeging van doorgangen en zichten, waardoor het geheel een luchtige en heldere opbouw krijgt.

  project nameDe Veldekens
  categoryResidential, Masterplan
  locationAntwerp
  year2007
  statusCompleted
  size11.600 m²
  client
  Vooruitzicht nv