RVA bouwpower VNO-NCW visits Brussels

RVA bouwpower vno-ncw visits Brussels

Onder leiding van CONIX RDBM Architecten (Ron de Goeij en CEO Frederik Jacobs) bezocht Bouwpower op 2 februari de Multi Tower Brussel; een succesvolle duurzame transformatie van de oude Philipstoren, met 89% gerecyclede materialen verbouwd. De Multi Tower is recent genomineerd voor de RES (Real Estate Society) awards voor beste commerciële ontwikkeling.

Daarnaast bezochten ze ook het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid in Tour&Taxis. Tour & Taxis is een herontwikkeld gebied rond het voormalige goederenstation Gare Maritime en de opslagplaats Koninklijk Pakhuis. Het gebied is herontwikkeld als evenementen locatie, bedrijvencentrum en woonwijk.

Het Herman Teirlinck gebouw heeft de hoogste graad van duurzaamheid voor een kantoorgebouw, onder meer door toepassing van hoge isolatie en luchtdichtheid, beperking van het glasoppervlak, bakstenen gevels, gerecyclede materialen en geavanceerde techniek voor klimaat en energie.

Een rondleiding door het Europees Parlement mocht die dag niet ontbreken. Hier gingen ze in gesprek met Caroline Nagtegaal-Van Doorn (Europarlementatiër VVD) over nieuwe Europese wetgeving:

– de energieprestaties van gebouwen; Energy Performance of Building Directive (EPDB)
– stikstofproblematiek
– strengere eisen voor natuurgebieden waardoor woningbouw nog meer in het nauw komt.

Daarnaast gaf Caroline een inkijkje in haar werk en het lobbynetwerk in Brussel en heeft de stakeholders opgeroepen om voorbeelden van uitdagingen en behoeften aan te dragen, zodat zij een vuist kan maken voor de belangen van de bouwsector in Nederland!